Skip to content

Közösségi nap (Csetény, 2021 március 14)

  • by

Közösségi napunkon a Brahma Hálója szútra 48 kisebb előírása közül a 17. kisebb előírással, a hivatalos hatalomra támaszkodó erőszakos adománygyűjtés tilalmáról beszélgetünk.

A tizenhetedik kisebb előírás megtiltja a hivatalos hatalomra támaszkodó erőszakos adománygyűjtést. A Buddha tanítványa nem dörgölődzik királyokhoz, hercegekhez, kormánytagokhoz, vagy más hivatalnokokhoz, étel, ital, gazdagság, jótétemények, ajándékok vagy hírnév érdekében. Nem keresi befolyásos személyek támogatását a célból, hogy követelődzően léphessen fel, másokat megüthessen, vagyonukat elkoboztassa, javaikat kisajátíthassa. Az ilyen cselekedetek rossz szándéktól és mohóságtól vezéreltek. Ezért ha a Bodhiszattva így viselkedik, vagy másokat erre bátorít, úgy teljes híjával van a könyörületnek és a fiúi szeretetnek, megszegi ezt a kisebb előírást és ezzel beszennyező bűnt követ el.

A Tízezer Buddha Városának hagyományai közül az első így szól: “Kérdezd meg magadtól: harcolok?”. A szerzetesek minden szertartás kezdetén így mondják: “Megkérdezem magamtól: harcolok?”. Milyen harc? Milyen küzdelem?

A beszélgetés reggel 9:00 órakor kezdődik. Az étel felajánlást 11:00 és 12:00 között fogyasztjuk el. Ebéd után a reggeli szertartást gyakoroljuk.